Etsitkö vuokra-asuntoa?

Asunnon vuokraus kauttamme on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Tutustu vuokrakohteisiimme täältä.

Kun olet löytänyt kiinnostavan asunnon, ota yhteyttä välittäjään sopiaksesi näyttöaika. Mikäli asuntoon on sovittu yleinen näyttöaika ja se näkyy ilmoituksessa, voit vapaasti osallistua näyttöön.

Asunnon hakeminen tapahtuu asunnonhakulomakkeen kautta. Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen onnistuu helposti sähköisen tunnistamisen avulla.

 

Ohjeita vuokralaiselle

Vakuus

Vakuus tulee suorittaa vuokranantajalle ennen kuin avaimet luovutetaan vuokralaiselle, viimeistään sopimuksessa merkittynä päivänä. Vakuuden suorituksesta on toimitettava kuitti välitystoimistolle. Vakuus maksetaan joko vuokranantajan ilmoittamalle vuokranmaksutilille tai tekemällä pankissa erillinen vakuustili. Muista vakuuden toimitusmuodoista tulee sopia erikseen vuokranantajan kanssa. Myös sopimuksessa voi olla ehto vakuuden toimitusmuodosta. Mikäli sopimuksessa on viitenumero, käytä sitä maksaessa.

Kotivakuutus

Vuokralaisella tulee olla koko vuokrasuhteen ajan voimassa oleva kotivakuutus (irtaimisto- ja vastuuvakuutus) vuokra-asunnossa, jotta mahdollisen vahingon sattuessa vakuutusyhtiö korvaa vahingot. Vakuutuksesta tulee niin pyydettäessä toimittaa tosite vuokranantajalle tai välitystoimistolle.

Avaimet

Asunnon avaimet luovutetaan normaalisti vuokralaiselle TSVV:n toimistolla. Jos asunto on asuttu, vaikuttaa aikatauluun entisen vuokralaisen muuttoaikataulu, asunnon mahdollinen tarkastus ja tarkastuksen jälkeiset toimenpiteet. Välitystoimisto ilmoittaa vuokralaiselle heti kun avaimet ovat noudettavissa. Joissakin tapauksissa vuokranantaja voi myös itse hoitaa avainten luovutuksen ja tiedottaa siitä tahollaan vuokralaista. Vuokralaisen tulisi saada asuntoon avaimet sopimuksen alkamispäivänä tai seuraavana arkipäivänä, mikäli alkamispäivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivään. Avaimia tulisi saada vähintään 1 kpl klo. 12:00 mennessä ja loput avaimet klo. 00:00 mennessä.

Kuntoraportointi

Kuntoraportin voit täyttää täällä. Merkitse raporttiin kaikki normaalista kulumisesta poikkeavat epäkohdat. Ota myös itsellesi mahdollisista epäkohdista kuvia ja säilytä ne koko vuokrasuhteen ajan. Palauta kuntoraportti muutaman päivän kuluessa muuttopäivästä. Kuntoraportin huolellisesti täyttämällä vältyt asunnosta pois muuttaessasi mahdollisilta vikojen korjaamisilta, joita et ole itse aiheuttanut.

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus asuntoon muuttaessasi taloyhtiölle sekä postiin ja maistraattiin, jotta tulevat postisi osataan ohjata uuteen asuntoosi.

 

Vuokrasuhteen aikana

Vuokranmaksu

Vuokra tulee suorittaa omatoimisesti vuokraopimuksessa olevilla tiedoilla vuokranantajalle sovittuun eräpäivään mennessä. Mikäli sopimukseen on merkitty vesi- tai sähkömaksuja, ne maksetaan vuokran yhteydessä kuukausittain. Mikäli vuokranmaksu on viivästymässä, ilmoita siitä vuokranantajalle etukäteen.

Sähkö ja vesi

Vuokrasopimuksesta riippuen: vuokralaisen pitää tehdä oma sähkösopimus, taloyhtiö laskuttaa sähkön kulutuksen mukaan, sähköstä on sovittu ennakkomaksu tai jokin kiinteä maksu tai sähkö sisältyy vuokraan. Tarkista asia vuokrasopimuksesta tai soittamalla sähköyhtiölle.

Vuokrasopimuksesta riippuen: vesimaksu voi olla henkilömäärään perustuva kiinteä maksu (€/hlö/kk), se voidaan laskuttaa kulutuksen mukaan taloyhtiön tai vuokranantajan toimesta, siitä on voitu sopia ennakkomaksu tai se voi sisältyä vuokraan. Tarkista asia vuokrasopimuksesta.

Tupakointi ja lemmikkit

Huoneistossa sisällä tupakointi on ehdottomasti kielletty. Huomioi, että olet korvausvelvollinen jos rikot sopimusehtoja. Myös taloyhtiöllä voi olla sääntöjä koskien tupakointia parvekkeilla tai taloyhtiön alueella ja näitä sääntöjä tulee noudattaa.

Lähtökohtaisesti lemmikkieläimet ovat asunnossa kielletty, mutta asiasta voi sopia tapauskohtaisesti vuokranantajan kanssa. Jos harkitset lemmikin ottamista vuokrasuhteen aikana, tulee sinun varmistaa hyväksyykö vuokranantaja sen. Vuokralainen vastaa aina itse täysimääräisesti lemmikkien mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Tämä koskee niin sopimuksessa mainittuja vakituisia lemmikkejä kuin asunnossa vierailevia lemmikkieläimiä.

Palovaroitin

Vuokralainen vastaa itse palovaroittimen hankkimisesta asuntoon sen puuttuessa ja huolehtii sen toimivuudesta ja paristojen vaihdosta. Mikäli palovaroitin on liitetty taloyhtiön sähköverkkoon, sen kunnossapidosta vastaa taloyhtiö.

Seinäkiinnitykset

Kylpyhuoneen seiniin ei saa porata mitään kiinnityksiä. Taulujen yms. kiinnittämisessä seiniin tulee käyttää kulloinkin tarkoitukseen soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä. Mikäli kiinnitykset aiheuttaa huoneistolle normaalia siistiä reikää suurempaa vahinkoa, tulee kiinnityskohdat ja -vauriot korjata.

Vahingot ja ilmoittamisvelvollisuus

Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa välittömästi huoneistoon aiheutuneista vaurioista ja vioista vuokranantajalle lisävaurioiden estämiseksi ja vaurioden korjaamiseksi. Vuokralaisen tulee seurata huoneiston kuntoa. Esimerkiksi vesipisteisiin tulee kiinnittää huomioita ja välittömästi mahdollisen vuodon huomattuaan ilmoittaa siitä vuokranantajalle.

 

Muuttaessasi pois huoneistosta

Sopimuksen irtisanominen

Vuokralaisen irtisanomisaika on sopimuksen voimassaoloajasta riippumatta yksi kuukausi. Irtisanomisaika alkaa sen kuukauden viimeisestä päivästä, jona irtisanominen on toimitettu. Sopimus loppuu aina kuun viimeisenä päivänä. Irtisanominen tulee toimittaa kirjallisena, eli allekirjoittaa. Irtisanomisilmoituksen allekirjoittaa jokainen vuokrasuhteessa oleva. Irtisanomisilmoituksen voi tehdä täällä.

Muuttoilmoitus

Kuten huoneistoon muuttaessa, myös pois muuttaessa tulee tehdä muuttoilmoitus sekä taloyhtiölle että postiin ja maistraattiin.

Huoneiston siivous

Huoneiston muuttosiivous tulee tehdä huoneistosta muutettaessa ennen avainten luovutusta. Siivous tehdään siten, että uusi vuokralainen voi ottaa huoneiston siivouksetta käyttöön. Mikäli muuttosiivous laiminlyödään, on vuokranantajalla oikeus pidättää siivouskulut vuokravakuudesta.

  1. Tyhjennä asunnosta kaikki tavarasi pois, tyhjennä ja siivoa myös häkkivarasto sekä muut käytössäsi olleet varastotilat.
     
  2. Keittiö: Puhdista liesi (valitse pesuaine lieden mukaan), pese uuni, uunipellit ja -ritilät. Puhdista jääkaappi ja pakastin ja sulata pakastin. Ota virta pois ja jätä ovet auki. Pese liesituuletin ja suodattimet. Tyhjennä kaapit ja pyyhi ne sisä- ja ulkopinnoilta. Pese tiskialtaat, työtasot ja lattiat.
     
  3. Kylpyhuone ja sauna: Pese wc-istuin, käsienpesuallas ja hanat. Pese seinät ja lattiat. Puhdista lattiakaivo. Pese saunanlauteet.
     
  4. Muut huonetilat: Asunnon kaikki lattiapinnat pestään. Patterit, kaapit, hyllyt, ovet ja listat puhdistetaan pölystä ja tahroista. Puhdista myös kaikki ilmanvaihtokanavat/ -ritilät joka huoneesta.
     
  5. Mikäli siivous todetaan puutteelliseksi, se tulee saattaa kuntoon välittömästi niin, ettei huoneiston luovutus uudelle asukkaalle viivästy.

Huoneiston luovutus

Huoneisto tulee luovuttaa viimeistään vuokrasuhteen päättymispäivää seuraavana arkipäivänä klo 12.00 mennessä toimittamalla avaimet välitystoimistolle (itse tuomalla tai tiputtamalla toimiston takapihalla olevasta postiluukusta asunnon osoitteella merkittynä). Ilmoita hyvissä ajoin vuokranantajalle mikäli avaimia on hävinnyt, jotta uusia voidaan teettää. Lisäksi vuokralaisen tulee tyhjentää mahdollinen asuntoon kuuluva varastotila. Vuokralaisen tulee lisäksi jättää asuntoon kaikki asunnossa muuttaessa ollut irtaimisto, kuten palovaroitin, valaisimet, sokeripalat, kattorasia ja ikkuna-avain.

Vakuuden palautus

Vakuus palautetaan vuokralaiselle kohtuullisen ajan sisällä siitä, kun kaikki velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu ja asunto on luovutettu kunnossa ja huolellisesti siivottuna. Velvoitteilla tarkoitetaan esimerkiksi vuokranmaksua, sopimuksen mukaisia vesi-, sähkö- ja muita maksuja ja mahdollista sopimussakon suorittamista. Vuokranantaja tai vuokria laskuttanut taho palauttaa vuokravakuuden ja palautusta tiedustellaan ensisijaisesti heiltä.

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää »