Vuokralaisen opas

– Tervetuloa uuteen kotiin!

Muuttaessa huoneistoon

 • Kuntoraportointi
  Täytä Muuttajan oppaan liitteenä oleva kuntoraportti asuntoon muuttaessasi ja merkitse siihen kaikki normaalista kulumisesta poikkeava epäkohta. Ota myös itsellesi mahdollisista epäkohdista kuvia ja säilytä ne koko vuokrasuhteen ajan. Palauta kuntoraportti meille valitsemallasi tavalla (itse tuomalla, postilla, sähköpostilla) 2-3 päivän kuluessa muuttopäivästä. Näin vältyt asunnosta pois muuttaessasi mahdollisilta vikojen korjaamisilta joita et ole itse aiheuttanut.
 • Muuttoilmoitus
  Tee muuttoilmoitus asuntoon muuttaessasi taloyhtiölle (yhteystiedot löydät taloyhtiön aulan ilmoitustaululta). Tekotapa vaihtelee taloyhtiöittäin (lomakkeella, kotisivuilla, sähköpostilla). Lisäksi tee muuttoilmoitus postiin jotta tulevat postisi osataan ohjata uuteen asuntoosi.
 • Kotivakuutus
  Vuokralaisen on hyvä pitää koko vuokrasuhteen ajan voimassa oleva kotivakuutus (irtaimisto- ja vastuuvakuutus) vuokra-asunnossa jotta mahdollisen vahingon sattuessa korvaajana on vakuutusyhtiö.
 • Vuokravakuus
  Vuokravakuus eli ns. takuuvuokra tulee suorittaa vuokrantajalle ennen kuin avaimet luovutetaan vuokralaiselle.
  Vakuuden suorituksesta on toimitettava (itse tuomalla, sähköpostilla yms.) meille kuitti viimeistään samalla kuin avaimia on toimistolta noutamassa. Ilman kuittia emme luovuta avaimia vuokralaiselle paitsi jos saamme vuokranantajalta varmistuksen että vakuus on hoidettu.

Vuokrasuhteen aikana

 • Vuokranmaksu
  Vuokra tulee suorittaa omatoimisesti vuokrasopimuksessa olevilla tilitiedoilla vuokranantajalle sovittuun eräpäivään (5. päivä ellei muutettu) mennessä. Mikäli vuokranmaksu myöhästyy tulee siitä ilmoittaa etukäteen vuokranantajalle ja pyytää maksuaikaa jota tavan mukaan yleensä aina saa.
 • Sähkösopimus
  Mikäli vuokrasopimuksessa lukee: Sähkö kulutuksen mukaan, tulee vuokralaisen olla yhteydessä paikalliseen energiayhtiöön ja varmistaa voiko asuntoon tehdä oman sähkösopimuksen vai onko asunnon taloyhtiö ns. ostanut sähkön itselleen. Jos oman sopimuksen voi tehdä, sen vuokralainen voi tehdä valitsemansa energiayhtiön kanssa. Mikäli taloyhtiö on ostanut sähkön itselleen, laskuttaa se sitä suoraan vuorkalaiselta ja näin ollen vuokralaisen ei tarvitse tehdä omaa sopimusta. Mikäli sopimuksessa lukee kulutuksen mukaan (ennakko €/kk) tulee vuokralaisen suorittaa sovittu ennakko vuokranantajalle vuokran yhteydessä ja kulutus tasataan sovituin aikavälein (3kk-12kk).
 • Vesimaksu
  Mikäli vuokrasopimuksessa lukee: Vesi €/h/kk, (h = henkilö, kk = kuukausi) tulee sovittu vesimaksu suorittaa vuokranantajalle vuokranmaksun yhteydessä sovittuun eräpäivään mennessä. Mikäli sopimuksessa lukee Kulutuksen mukaan (€/h/kk ennakko), tulee se suorittaa vuokranantajalle sovittuun eräpäivään mennessä vuokran yhteydessä ja todellinen kulutus tasataan sovituin aikavälein (3kk-12kk).
 • Tupakointi
  Huoneistossa sisällä tupakointi on ehdottomasti kielletty. Huomioi että olet korvausvelvollinen jos rikot sopimusehtoja.
 • Lemmikit
  Lähtökohtaisesti lemmikkieläimet ovat asunnossa kielletty mutta asiasta voi sopia tapauskohtaisesti vuokranantajan kanssa. Jos harkitset lemmikin ottamista vuokrasuhteen aikana, tulee sinun varmistaa hyväksyykö vuokranantaja sen. Vuokralainen vastaa aina itse täysmääräisesti lemmikkien mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Tämä koskee vakituisia lemmikkejä, kylässä saa lemmikkejä käydä mutta vastuu vahingoista on vuokralaisen.
 • Palovaroitin
  Vuokralainen vastaa itse palovaroittimen hankkimisesta asuntoon sen puuttuessa ja paristojen vaihdosta.
 • Vahingot
  Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa välittömästi huoneistoon aiheutuneista vaurioista vuokranantajalle ja/tai taloyhtiölle (vaurion laadusta riippuen) jotta ne saadaan korjatuksi ennen kuin vuokrasuhde päättyy.
 • Kysymyksiä
  Mikäli vuokralaiselle herää kysyttävää liittyen asuntoon tai vuokrasuhteeseen, voi asioista aina kysyä meiltä tai vuoranantajalta neuvoa ongelmatilanteisiin.

Muuttaessa pois huoneistosta

 • Irtisanoutuminen
  Vuokralaisen irtisanomisaika on aina 1kk (kalenterikuukausi). Kirjallinen irtisanomisilmoitus tulee siis tehdä viimeistään edellisen kalenterikuukauden viimeisenä päivänä ennen todellista muuttoa. Irtisanomisilmoituksen allekirjoittaa jokainen vuokrasuhteessa oleva.
 • Muuttoilmoitus
  Kuten huoneistoon muuttaessa, myös pois muuttaessa tulee tehdä muuttoilmoitus sekä taloyhtiölle että postille.
 • Huoneiston luovutus
  Huoneisto tulee luovuttaa viimeistään vuokrasuhteen päättymiskuukauden seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo. 12.00 mennessä toimittamalla avaimet meille toimistolle (itse tuomalla tai tiputtamalla toimiston takapihalla olevasta postiluukusta asunnon osoitteella merkatulla kirjekuorella). Ilmoita hyvissä ajoin vuokranantajalle mikäli avaimia on hävinnyt jotta uusia voidaan teettää. Lisäksi vuokralaisen tulee tyhjentää mahdollinen asuntoon kuuluva varastotila ja luovuttaa siitä annetut avaimet meille. Vuokralaisen tulee lisäksi jättää asuntoon kaikki asunnossa muuttaessa ollut irtainmisto kuten palovaroitin, valaisimet, sokeripalat, kattorasia ja ikkuna-avain.
 • Huoneiston siivous
  Huoneiston muuttosiivous tulee tehdä huoneistosta muutettaessa ennen avainten luovutusta. Siivous tehdään siten, että uusi vuokralainen voi ottaa huoneiston siivouksetta käyttöön. Mikäli muuttosiivous laiminlyödään, eikä sitä uusita on vuokranantajalla oikeus pidättää siivouskulut vuokravakuudesta. Tyhjennä asunnosta kaikki tavarasi pois, tyhjennä ja siivoa häkkivarasto. Keittiö: Puhdista liesi, pese uunipellit ja ritilä. Puhdista jääkaappi ja pakastin. Ota virta pois ja jätä ovet auki. Pese liesituuletin. Tyhjennä kaapit ja pyyhi ne sisä- ja ulkopinnoilta. Pese tiskialtaat ja lattiat. WC, pesu- ja saunatilat: pese wc-istuin, käsienpesuallas ja hanat. Pese seinät ja lattiat. Puhdista lattiakaivo. Pese saunanlauteet. Muut huonetilat: Asunnon kaikki lattiapinnat pestään. Puhdistetaan patterit, kaapit, hyllyt ja ovet jos niissä on tahroja. 
 • Vuokravakuuden palautus
  Vuokravakuus palautetaan vuokralaiselle kun kaikki velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu ja asuntoon luovutettu huolellisesti siivottuna. Velvoitteilla tarkoitetaan vuokranmaksua, mahdollisia vesi- ja sähkömaksuja, muita maksuja, mahdollista sopimussakon suorittamista yms.
vuokralaisen opas